Gordijnen perfect op maat

Gordijnen zijn een uitstekende zonwering en brengen sfeer in uw huis. Maar wat voor soort gordijnen kiest u? Er is immers zeer veel keuze. Naast hangende gordijnen aan een railsysteem zijn er ook rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en paneelgordijnen.

Gordijnen op maat gemaakt

Welk product u kiest is een kwestie van functionaliteit en vooral van smaak. De keuze is bijna onvoorstelbaar. De keuze in kleur is nog vele malen groter.

Voor elke kamer of sfeer is gegarandeerd een passende oplossing. In onze winkel vindt u naast een grote collectie van topkwaliteit, van bekende merken en van ons eigen FvR kwaliteitsmerk.


Situatie

Gordijnen hebben meestal een zeer decoratieve functie, het is echt een onderdeel van de kamer geworden en een belangrijk sfeerbepaler in uw huis. Hun functie om inkijk, licht en temperatuur te beheersen zijn minder bepalend. Gordijnen moeten vooral sfeer brengen, niet verkleuren en makkelijk te reinigen zijn.

Sfeer en functionaliteit

Hoe je het ook wendt of keert: gordijnen kunnen een kamer nooit ruimer laten lijken, ze werken altijd verkleinend. Wel kun je dat effect zo klein mogelijk maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een stof waar nog licht doorheen komt of voor niet-geplooide gordijnen.

Wil je juist een intieme sfeer? Combineer dan vitrage met een overgordijn in een warme tint. Er zijn tegenwoordig mooie, moderne versies van vitrage verkrijgbaar, zoals organza's met een weerschijnend effect in een andere kleur (changeant). Het overgordijn krijgt volume door te kiezen voor een dubbele plooi en een gewatteerde voering. Natuurlijke materialen met een grove structuur, zoals linnen en katoen zorgen voor een stoere uitstraling. Kijk ook naar de stijl van je huis: in oude huizen staan geplooide, rijke stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen het goed doen in nieuwbouw.
TIP Gordijnen tot op de grond staan eigenlijk altijd het mooist.

Sommige stoffen verkleuren in het zonlicht, een voering gaat dat tegen. In de slaapkamer is het ook slim om gordijnen met een (lichtdichte) voering te nemen, zodat het er goed donker wordt. Bij ramen met enkel glas zorgt een gewatteerde voering voor isolatie.
 Neem een gordijnrail of -roede die 20 centimeter breder is dan de ramen, zodat de gordijnen niet voor het raam hangen als je ze openschuift. Stem de hoeveelheid stof af op de lengte van de rail. 
Voor gordijnen met een enkele plooi heb je de raillengte maal 1,8 aan stof nodig. Stel dat je gordijnen van 4 meter wilt, dan heb je 4 x 1,8 = 7,20 meter stof nodig. 
Voor een dubbele plooi moet je de breedte van de stof maal 2 nemen. Gebruik je nestelringen, dan heb je genoeg aan de breedte maal 1,6. 
Als de stof niet kamerhoog verkrijgbaar is, dan moet je banen stof aan elkaar stikken. Let erop dat je voor beide kanten evenveel banen berekent. Banen berekenen doe je zo: deel de railbreedte door de stofbreedte. Bijvoorbeeld 500/150 cm = 3,3 meter x 1,8 = 6 banen. Dan bepaal je de hoogtemaat van de gordijnen: kamerhoog min 2 centimeter afstand tot de vloer, plus 35 centimeter stoftoeslag voor de dubbele zoom en de gordijnband. Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal banen en je weet hoeveel stof je nodigt hebt.

Enkele Tips

Als de kamer hoger is dan drie meter, is het verstandig om voor een dubbele plooi te kiezen, anders is er geen plooivorming meer over aan de onderkant.
 Stem de gordijnen af op de inrichting. Bij een moderne betonnen vloer, kunnen warm getinte gordijnen voor sfeer zorgen. Bij een houten vloer staan moderne gordijnen in een off-white tint prachtig. 
Als je voor een dessin kiest met een groot patroon, heb je extra stof nodig. Het is namelijk het mooist als op elke baan het hele patroon terugkomt.
 Bij een zeilmakerij kun je nestelringen door de stof laten slaan. Dat combineert goed met een industrieel ophangsysteem.
 Gordijnstoffen uit speciaalzaken zijn voorgewassen, maar dan nog moet je rekening houden met een krimp van drie procent. Chemisch reinigen is het veiligst. 
Natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen, reageren sterk op de luchtvochtigheid. Het is slim om bij deze stoffen een ruime zoom te nemen en de gordijnen vijf centimeter over de voer te laten slepen. Ook handig bij een ongelijk vloerverloop.

Vakkundige en snelle montage

Op bijna iedere plek is zonwering mogelijk. Voor ieder probleem hebben wij een prima oplossing. Na een oriënterend gesprek in onze winkel, waar wij zeer veel kunnen demonstreren komen wij graag bij u langs om de situatie te bekijken en in te meten. We hangen uw gordijnen desgewenst ook netjes op. Meer hierover leest u hier.

Kom langs voor een advies op maat.

Wij hopen u binnenkort te verwelkomen in onze speciaalzaak.

Eigenaren Wilko & Kees-Jan Bil

070 32.11.400

 

Onze projecten Meer op Facebook