Tips en advies van onze monteur

Het ophangen van zonwering is een specialistisch klusje. Onze montage ploeg staat garant voor een professionele en snelle uitvoering.

Waar moet je op letten bij zonwering?

Onze zonweringsmonteurs hebben een ruime ervaring met alle soorten zonwering. Een selectie van de meest gestelde vragen vind u hier. Mocht u vraag er niet tussen staan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen. Desgewenst sturen we een monteur bij u langs om het probleem om te lossen.

Kan ik het doek zelf schoonmaken?

Ja hoor, met een beetje lauw water, een zachte borstel en groene zeep is veelal het meeste vuil te verwijderen. Eventueel zijn er ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar in de winkel. Let er op dat u geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt! De de vuil- en waterafstotende stoffen die in het doek zitten kunnen oplossen.

Er zitten golven in het doek, hoe kan dat?

Het doek wordt meestal door een actief verensysteem onder permanente spanning gehouden. Naden en zomen werken weliswaar als een versterking, maar ze moeten ook de meeste belasting verdragen. Bij het oprollen van het doek liggen de zomen en naden over elkaar heen wat de druk en spanning nog extra verhoogt. Naden en zomen worden platgedrukt en nemen daardoor in lengte toe. Dit kan er bij het openen van het zonnescherm toe leiden dat de zijzomen licht golven. Door gebruik van ons glijlagersysteem zal de spanning zich meer verdelen over het doek en een strakker hangend doek tot gevolg hebben.

Zijn de muren stevig genoeg?

Dit is afhankelijk van het type zonwering. Betreft het een uitvalscherm, screen of rolluik dan zal dit in nagenoeg alle gevallen geen probleem zijn. Bij terrasschermen komen er wat meer aspecten om de hoek kijken, aangezien het draaimoment (kracht) op de muur veel groter wordt. Eventuele vragen die hiermee samenvallen: Wat is het type steen? Welke constructie zit achter een boeideel? Wat is de afstand tussen de bevestigingspunten van het scherm en de bovenkant van de muur? Hier zijn verschillende oplossingen voor: het gebruik van chemische anker, het gebruik van verlengde muurstrippen of het laten maken van speciale geconstrueerde ophangbeugels.

Elektisch of handbediend?

Natuurlijk is handbediening t.o.v. elektrisch in aanschaf goedkoper. Daar staat echter duurzaamheid en bedieningsgemak tegenover. Bij elektrische bediening is de gemiddelde gebruiksduur 10 tot 20 jaar. De extra kosten in maandelijkse termijnen zouden natuurlijk een miniem bedrag zijn, terwijl bij handbediening de gebruiksduur korter is en vervanging van de bediening veel sneller van toepassing (b.v. een rafelig en vies band of koord). De kosten van een reparatie zullen dan ook het verschil in aanschaf ruim overtreffen. Dus waarom nog een handbediening? Natuurlijk zijn er gevallen die de optie ‘elektrisch’ bemoeilijken: geen stroomvoorziening, een vluchtroute (eventueel wel elektrisch met noodhandbediening mogelijk) of enig ander obstakel. Maar let wel: waar een wil is, is een weg! Ook zal het voor een ieder duidelijk zijn dat het bedieningsgemak van een elektrisch bestuurd systeem hoger ligt dan bij een handbediend systeem.

 

Onze projecten Meer op Facebook