Tips en advies van onze behanger

Waar moet je op letten als je zelf gaat behangen? Onze behanger legt uit.

Waar moet je op letten bij behangen?

Hoeveel behang kopen?

Één rol is over het algemeen 52 cm breed en  10 m lang. Op bijzondere soorten de zogenaamde superrollen zit echter 20 m behang. Zo meet u eerst de ruimte op trekt de ramen eraf en kunt een een goede schatting maken van het aantal rollen wat u nodig heeft.

Let  bij het kopen op:

- KLEUR. U kunt bijvorobeeld kiezen voor behang wat overschilderd kan worden in elke gewenste kleur. - Afwasbaar en afborstelbaar…Heeft u kinderen die de leeftijd hebben dat ze tekenen op behang… kies dan voor extra sterke kwaliteit.

Koop ook mesjes !

Als u een bot mes gebruikt om behang op maat te snijden, is de kans groot dat u scheuren veroorzaakt. Bezuinig dus niet op mesjes. 

Aan de slag…

1. Maak de ruimte die u gaat behangen zover mogelijk leeg.

2. Bedek de vloer met afdekfolie. Zet deze op de plinten vast met tape.

3. Verwijder haakjes, spijkers, stopcontacten, schakelaars en de thermostaat van de muren. Schakel wel

eerst de stroom uit!

4. Verwijder het oude behang. Wij adviseren u om dat in alle gevallen te doen.

Als het oude behang reliëfbehang is, moet u het zeker doen, omdat anders het oude patroon zichtbaar blijft door het nieuwe behang

heen. Hoe gladder en strakker de ondergrond is, hoe mooier het resultaat zal zijn.

Behang verwijderen…..

Met een plamuurmes maakt u een bovenhoek van het behang los. Daarna trekt u het behang met twee handen voorzichtig schuin naar beneden. Hou daarbij uw handen zo dicht mogelijk bij de muur.

De voorbereiding.

Mochten er nog behang resten overblijven kunt u dit het makkelijkste nat verwijderen.

Daarvoor kunt u kiezen uit inweken of stomen. Als u gaat inweken, gebruikt u een behang-afweekmiddel

dat u aanlengt met water (zie de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor verdere aanwijzingen). Vandeze oplossing brengt u met een spons, een witkwast of een plantespuit flink wat aan op het oude behang.

Na een kwartier kunt u met een breed plamuurmes de overige resten van het behang wegsteken. Als er meerdere lagen behang

op de wand zitten, moet u deze behandeling misschien een paar keer herhalen.

Stomen gaat meestal nog sneller. Dat doet u met behulp van een behangafstoomapparaat,

deze kunt u in de winkel huren. Daar wordt een ter plekke uitgelegd hoe het apparaat werkt.

5. Maak de wanden schoon door behangresten, lijmresten of muurverf weg te wassen. Doe dat met warm water en een harde borstel.

6. Repareer kapotte plekken met een vulmiddel. Schuur de plekken daarna vlak.

7. Test de zuigkracht van de wand met een beetje water. Trekt dit erg snel in de wand, dan weet u dat het behangplaksel ook erg snel in de wand zal trekken. Dat zou betekenen dat u het behang niet op z’n plaats kunt schuiven nadat u het opgebracht hebt. Breng dan een verdunde behanglijm op voordat u gaat behangen. Laat de wand daarna een dag drogen. Op plaatsen die u gerepareerd hebt, moet u deze behandeling in elk geval toepassen! Blijft het water juist als pareltjes op de wand staan, dan heeft de wand te weinig zuigkracht en zou het behang er af kunnen vallen als u gewone behanglijm gebruikt. In dat geval kunt u de wand opschuren zodat het behang beter aan de wand hecht.

Behang opbrengen….

1. Stel het startpunt vast. U begint ongeveer in het midden van een muur. Zet een potlood-streepje op de plaats waar de eerst baan moet komen. Meet daarna met een rol behang hoe u vanuit het gekozen startpunt uitkomt bij de hoeken, een deur of een raam. Komt u uit op een strook die smaller is dan 15 cm (erg lastig om te plakken), dan verschuift u het startpunt een halve baan.

2. Trek een startlijn. Daarvoor gebruikt u een schietlood (een touwtje dat iets korter is dan de hoogte van de wand met een gewichtje eraan). Hou het touwtje zo hoog mogelijk tegen de muur en trek een potloodlijn langs de zuivere verticale lijn die het touwtje toont

3. Snij de banen uit de rollen behang.

a. Rol het behang uit op de tafel, met de goede kant boven

b. Geef met een potloodlijntje de juiste lengte + 10 cm aan

c. Sla het behang op het potloodlijntje dubbel .

d. Knip of snij het behang op de vouw door

e. Laat de eerste baan op tafel liggen als u behang hebt gekozen met een aansluitend patroon. Verschuif de volgende banen daarop steeds tot de patronen precies passen en snij deze dan op maat.

Behang aanbrengen.

4. Breng lijm aan op de op maat gemaakte banen.

a. Leg de baan zo op tafel dat hij aan twee kanten net een paar millimeter over de tafelrand heen steekt

b. Smeer lijm op het midden van de baan en strijk de lijm uit naar de overstekende randen. Zo blijft de tafel schoon

c. Verschuif de baan zodat de andere kant uitsteekt en smeer weer lijm vanuit het midden naar die zijkant

d. Vouw de bovenrand van de baan ongeveer 3 cm om en sla het ingelijmde deel daarna twee maal dubbel

e. Bestrijk de rest van de baan weer volgens b. en c. met lijm

f. Vouw ook de onderrand ongeveer 3 cm dubbel en sla het overblijvende deel éénmaal dubbel, ongeveertot aan de het andere dubbelgevouwen deel brengen.

5. Plak de banen op de wand.

a. Beklim met de eerste baan over uw arm de trap en neem de bovenrand van de baan tussen duim en wijsvingers.

b. Druk de bovenrand van de baan in de hoek die gevormd wordt door het plafond en de startlijn. Daarbij mag de baan wel wat tegen het plafond aanzitten (dat snijdt u later weg), maar niet over de startlijn heen. Want als u de eerste baan precies langs de startlijn plakt, zit die recht en kunt u de andere banen ook recht plakken

c. Borstel het bovenste deel vanuit het midden tegen de wand en in de bovenhoek (verschuiven kan nog: duw de baan met vlakke handen op de juiste plaats)

d. Plak hierna het onderste deel langs de startlijn en borstel dit glad.

e. Snij de banen tegen het plafond en langs de plint nauwkeurig af.

f. Plak de volgende banen - afhankelijk van de soort behang die u hebt gekozen - tegen de eerste baan aan

of 5 mm over de vorige baan heen.

De hoekjes…..

Hoeken zijn lastig omdat er scheuren kunnen ontstaan in het behang. Dat kunt u op de volgende wijze voorkomen. Meet voor een binnenhoek de afstand tussen delaatste baan die u geplakt hebt en de hoek. Doe dat boven, onder èn in het midden. Tel bij de grootste breedte 4 cm op. Teken die breedte af op de baan behang en knip het resterende deel af. Plak de baan door de hoek. Neem nu opnieuw het touwtje met het gewichtje en trek een verticale lijn op de baan behang, op 2 cm van de hoek. Snij de baan behang langs deze strook bij. Plak daarna het restant van de baan ernaast, of begin hierna met een nieuwe baan

ps. Meet voor een buitenhoek de afstand tussen de laatste baan die u geplakt hebt en de hoek. Doe dat boven, onder èn in het midden. Tel bij de grootste breedte 3 cm op. Teken die breedte af op de baan behang en knip het resterende deel af. Plak de baan om de hoek heen. Plak het restant of een nieuwe baan een paar centimeter over de vorige baan heen. Als u een stotende naad wilt maken, snijdt u de overlappende naad in het midden door en trekt u de twee smalle stukjes weg voordat u de banen aanborstelt.

TIPS van onze behangers…

Teken de aanwijzingen die van belang zijn altijd met een zacht potlood op (de achterkant) van het behang. De inkt van viltstiften of balpennen trekt namelijk door het behang heen.

In plaats van een touwtje met een gewicht eraan, kunt u ook een waterpas en een kaarsrechte lat gebruiken

om de startlijn te tekenen. Een meubelpaneel van 20 cm breed en 2,5 m lang is echt ideaal.

Komt er behanglijm op uw houtwerk, neem dat dan direct af met een vochtige spons. Opgedroogde lijm is veel lastiger te verwijderen.

Behanglijm moet de kans krijgen om in het behang te trekken, om in te weken. De inweektijd staat met een sterrencode aangegeven op de achterzijde van het behang. Eén ster betekent een inweektijd van ongeveer 5 minuten, twee sterren betekent 10 minuten inweken en drie sterren betekent 15 minuten inweken. De inweektijd staat ook vermeld op het label in de behangrollen.

Tot slot

Heeft u wat delen van behangrollen over? Bewaar daar dan wat van voor eventuele reparaties.

Hoe omgaan met stroom....

1. Schakel eerst de stroom uit.

2. Verwijder de kap of afdekplaat.

3. Behang gewoon over het deel van stopcontact of schakelaar dat in de muur blijft zitten heen.

4. Borstel er voorzichtig overheen als u de behangbaan aanborstelt.

5. Knip/snij in het midden een kruisvorm .

6. Licht de punten één voor één op en knip ze weg tot een paar millimeter binnen de omtrek van het stopcontact

of de schakelaar.

7. Borstel hierna ook dit deel van het behang goed vast.

 

Onze projecten Meer op Facebook