Tips en advies van onze schilder

Schilderen is een specialistisch klusje. Onze schilder staat garant voor een professionele en snelle uitvoering. Gaat u liever zelf aan de slag lees dan zijn tips.

Waar moet je op letten bij schilderen?

Wist u dat een donker plafond een ruimte lager maakt? Door een deel van de wand in dezelfde kleur als het plafond mee te verven, versterk je deze waarneming. Natuurlijk willen wij met veel plezier voor u verven maar wilt u zelf aan de slag lees dan eerst de tips van onze schilder

Nieuwe produkten

Strijk een nieuwe kwast voor gebruik eerst over grof schuurpapier of een ruwe muur, dan raak je de losse haren kwijt. Een nieuwe muurverfroller pluist. Als je met verf op waterbasis gaat verven, is dit te voorkomen door de muurverfroller goed uit te spoelen onder lauwwarm water en daarna stevig uit te wringen. Bij verf op basis van terpentine moet je de roller altijd droog in gebruik nemen. Eventuele pluisjes kun je met plakband van de roller verwijderen.

De juiste kwast

Kies altijd een kwast die afgestemd is op de verf en op de ondergrond. Een nieuwe of schone kwast doop je eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Daarna strijk je hem stevig af. Doop de kwast bij het verven steeds tot maximaal 1/3 in de verf. Breng de kwast daarna direct, draaiend tussen de vingers, naar het te verven oppervlak.

Werkwijze

Zet bij kleine vlakken de verf verticaal ruim op en verdeel de verf met op- en neergaande bewegingen van onder naar boven. Beweeg ook van links naar rechts. Probeer soepel vanuit de pols te werken. Houd de kwast vast als een pen, tussen duim en wijsvinger. Om een mooier resultaat te krijgen, kun je in één richting narollen met een roller. Rol altijd van de beugel af. Wanneer je een groter vlak gaat verven, verdeel je het oppervlak in vakken en werk je per vak van boven naar onderen. In elk deel begin je met het zetten van verticale strepen, die je op kwastafstand naast elkaar aanbrengt. Verdeel de verf met overlappende horizontale streken. Strijk daarna de verf van onder op. Geef tot slot een lichte streek langs de onderrand.

Opruimen

Verfrollers kun je het beste reinigen door ze eerst uit te rollen over een krant en daarna uit te spoelen in het oplosmiddel dat gebruikt is voor de verf (terpentine bij verf op alkybasisen water bij verf op acrylbasis). Daarna hang je de roller aan de beugel te drogen, buiten het bereik van een hittebron. Breng het water of oplosmiddel dat is gebruikt om de roller te reinigen naar het gemeentelijk inzamelpunt voor chemisch afval.

Onbehandeld hout dekkend afwerken met alkyd- of acrylverf

Als nieuw hout nog enigszins klam aanvoelt, is het onverstandig het hout te gaan verven. Laat het eerst goed drogen.

Ontvet de ondergrond met vloeibare rinser of ammoniak. Leng de ammoniak volgens de instructies op de verpakking aan met water. Ventileer de werkruimte goed, want ammoniak ruikt sterk en kan ogen en luchtwegen irriteren.

Neem het hout hierna goed af met schoon water, zodat er geen reinigingsmiddel op de ondergrond achterblijft.

Schuur het hout glad met een schuurblokje en schuurpapier of een schuurmachine. Schuur altijd in de richting van de houtnerf.

Maak het oppervlak na het schuren stofvrij met een natte doek of een kleefdoekje.

Zet het hout in de grondverf. Breng de grondverf altijd dun aan om druppels (zakkers) te voorkomen.

Als je gaat beitsen of een transparante lak gaat aanbrengen, moet je niet gronden.

Schuur – als de grondverf droog is – de grondlaag licht op.

Vul gaten en kieren met een twee-componenten houtreparatiemiddel. Laat het vulmiddel volledig uitharden en schuur het oppervlak glad.

Maak de ondergrond stofvrij en zet het hout nogmaals in de grondverf als de eerste laag onvoldoende heeft gedekt.

Schuur nogmaals het hout en maak de ondergrond weer stofvrij, alvorens af te lakken.

Met alkyd- of acrylverf?

Als op het hout een verflaag zit die nog in redelijke staat is, kun je als voorbereiding volstaan met het ontvetten, schoonmaken, schuren en stofvrij maken van deze laag.

Als er een groot kleurcontrast is tussen de bestaande en nieuwe verflaag is het beter het hout eerst te gronden in de tint van de nieuwe verf. Grond ook als er door het schuren kale plekken op het hout zijn ontstaan.

Schuur na het gronden het hout licht op en maak de ondergrond weer stofvrij alvorens af te lakken.

Behandeld hout in slechte staat een dekkend transparante laag geven

Producten als beits, lak, olie en was zijn min of meer transparant. Gebruik daarom nooit een grondverf als onderlaag en ook geen plamuur of houtreparatiemiddel als opvulmiddel. Kneedbaar hout is de vervanger van laatstgenoemde. Schuur en ontstof eerst het houtwerk. Verf met lange bewegingen, in de richting van de houtnerf. Let er op dat je de transparante laag gelijkmatig verdeelt. Hoe dikker de laag, hoe donkerder het eindresultaat. Breng altijd een aantal lagen aan, zodat de duurzaamheid wordt vergroot. Schuur het behandelde hout tussentijds steeds licht op en maak het stofvrij. Als het hout al behandeld was, hoef je deze laag niet af te branden. Het wegkrabben van bladders is voldoende. Na grondig afwassen, opschuren en ontstoffen kun je de oude laag als grondlaag beschouwen.

MDF verven

MDF heeft zo zijn eigen behandeling nodig. Met behulp van doekjes MDF reiniger verwijder je probleemloos de vette waslaag. Met MDF vuller maak je de kleine gaatjes onzichtbaar en creëer je een spiegelglad oppervlak. Door deze ondergrond te schuren, met MDF 2-in-1 grondverf te gronden (kopse kanten tweemaal) en nogmaals te schuren, maak je het te verven MDF object aflakklaar.

Vlekken

Zoals nicotine en vocht, verwijder je door het gehele oppervlak te isoleren met renovatieverf of een isoleermiddel. Zorg er bij vochtvlekken voor dat eventuele lekkages eerst worden verholpen. Doorslag van vocht door buitenmuren of funderingen kun je voorkomen door het aanbrengen van een vochtbestrijdingsmiddel. Schimmel verwijder je met behulp van een schimmelvreter. Spoel na toepassing de ondergrond goed na met schoon water.

Warme kleuren

De kleuren uit de rode, oranje en gele kleurfamilie worden door ons ervaren als "warme" kleuren omdat ze hittebeelden oproepen, zoals brand of zonneschijn. Het gevolg is dat deze kleuren ons een warm gevoel geven.

Koele kleuren

Blauw, groen, paars en de tussenliggende kleuren worden ervaren als koele kleuren. Deze ervaring komt doordat de kleuren landschapsbeelden oproepen. Denk aan de zee weiland ofwel de natuur. Wanneer we ons in een ruimte met deze kleuren bevinden geven ze een gevoel van vrede, kalmte en ontspanning.

 

Onze projecten Meer op Facebook